Notice: Undefined property: EasyColumns::$use_custom in /home/deb72026/domains/zebravinken.nl/public_html/wp-content/plugins/easy-columns/easy-columns.php on line 233

Bleekrug Grijs


Stam bleekrug grijs | Kampioen Veenendaal 2006 en kampioen Apeldoorn 2007

Mijn hoofdkleur is bleekrug grijs en ik heb mijn eigen manier om tentoonstelling vogels te kweken. Dit wijkt af van wat er in sommige boeken staat en wat sommige kwekers zeggen en doen. Ik denk dat er meerdere wegen naar Rome leiden en ieder moet het dus doen wat hem/haar het beste lijkt. Dat ik dit op deze manier doe wil dus nog niet zeggen dat dit de enige en juiste manier is maar bij mijn vogels pakte het wel goed uit. Na dat al mijn vogels dood waren gegaan door het inspuiten met een middels tegen Verderluis ben ik weer van de grond af opnieuw begonnen met deze kleurslag. En ik deed het weer op de zelfde manier als 10 jaar daarvoor. Ik selecteer eerst op formaat en model en let daarbij goed op de kop en snavelvorm,want dat vind ik zelf persoonlijk erg belangrijk. Als dit er eenmaal in de lijn zit ga ik selecteren op de kleur.


Kweeklijn 1 – Zuivere bleekrug

Hiervoor selecteer ik de mannen en de poppen met goed formaat en model. Deze vogels moeten uitblinken in de kleur van wang en flank,en dit ook vererven. Ook de kopkleur moet zo donker mogelijk zijn. Dit is de lijn die elk jaar de hoogste prioriteit heeft omdat je daar altijd op terug kunt of moet vallen.

terug naar de Index


Engelse vogels

In Engeland zitten een paar goede kwekers die erg mooi model en kopvorm op de vogels hebben door jaren lange selektie.


Vogel uit een goede Engelse vogel en uit een vogel van mijn lijn.

Sinds 2006 kweek ik ook goede vogels afkomstig uit Engeland in deze lijn voor de kop en model.Goede Engelse vogels hebben een rondere kop en korte snavel. Echter de kleur is niet zo goed als redelijke bleekruggen uit Nederland/België. Dit is dus door selekteren in deze nakomelingen beter te krijgen om zo een donker mogelijke wang en flank op deze model vogels te krijgen. Op dit moment is het aantal vogels met Engels bloed zo`n 25% van mijn totale bleekruggen

terug naar de Index


Kweeklijn 2 – Tentoonstellingslijn


Bleekrug grijs man split voor masker grijs(zwartoog)

Ik selecteer de zuivere mannen uit kweeklijn 1 op een goed model en type en een zo donkere mogelijke tekening en een goede donkere kop. Deze mannen paar ik tegen een zwartoog masker pop( engels of ook wel continentale type genoemd) Deze maskers hebben een donkere kop en een licht rugdek kleur. De jonge mannen hieruit kunnen goede TT vogels zijn, zoals de vogel op de foto.Ook kunnen hieruit mooie bleekrug poppen worden geboren, welke geschikt zijn voor de kweek. Meestal word de nadruk gelegd op het rugdek kleur, maar ik selekteer en koppel meestal op wang en flankkleur. Hierdoor hou je meer contrast op een bleekrug. Ik vind daarom het rugdek wat ondergeschikt, al moet de kop/nek scheiding natuurlijk duidelijk aanwezig zijn

terug naar de Index


Kweeklijn 3 – Maskerlijn – continentale / engelse type


Zwartoog masker grijs pop (continentale / engelse type)

Alleen goede tentoonstelling mannen uit lijn 2 gebruik ik voor de kweek, om weer de masker poppen/continentale type te krijgen. De mannen moeten naast een goed formaat en model ook een goede kop nekscheiding en donkere wang /flank hebben. Deze paar ik aan een bleekrug grijs pop uit de zuiverlijn. Ook hier kunnen leuke TT vogels uit komen. Ook komen hieruit maskers die bruikbaar zijn voor lijn 2 Ik gebruik zwartoog masker poppen, omdat deze een licht rugdek hebben en een donkere kop. Roodogen gebruik ik niet omdat hierdoor de kopnekscheiding wat vervaagt. Het kan wel maar niet op de manier zoals ik ze kweek.

terug naar de Index


Kweeklijn 4 – Donkere Masker / Seifert / GM faktor


Bleekrug grijs man split voor masker(GM faktor)

Er zijn de laatste jaren op de shows maskers geshowd afkomstig uit Duitsland die ontzettende donkere wangen en flanken hadden.Deze hadden eerst de naam Seiferts,en later de naam GM (grijs maximaal)Deze maskers probeer ik in de bleekruggen te kweken om zo de wang en flank mooi donker te houden.Paar je zo’n GM masker aan een bleekrug dan word deze over zijn geheel te donker en vervaagt de kop/nek scheiding, dus ik zal hierin wat moeten experimenteren.

terug naar de Index


Kweeklijn 5 – Zuivere TT vogels
Ik ben in 2002 ook begonnen met een lijn om zonder masker in te kweken een goede TT vogel te verkrijgen. Dit doe ik maar met drie koppels per jaar.Ik denk dat als dit kan deze weg ontzettend lang is. De vogels hieruit selecteer ik op goede donkere tekening en goede kop/nek scheiding. En daarbij een zo licht mogelijke rugdek kleur.

terug naar de Index


Kweeklijn 6 – Roodoogfaktor
Er zijn een aantal kwekers aan het experimenteren met de roodoog factor in de bleekrug grijzen te kweken.Net als in de bleekrug bruin zou dit waarschijnlijk een lichtere vogel op moeten leveren.Ook ik probeerde dit te kweken, zonder resultaat.Ik ben daarom gestopt met deze kweeklijn.


Koppel bleekruggrijs (Apeldoorn 2006 Kampioen 93p en Zilver 93- punten

Mijn voorkeur gaat niet uit naar het in kweken van maskers in de bleekrug lijn, maar om de top te bereiken is dit wel de snelste en misschien wel de enige mogelijkheid. Gelukkig heeft de technische commissie besloten om de bleekrug wat anders te gaan vragen in de standaard eisen. De bleekrug word nu gevraagd met zo donker mogelijke wang en flank en een daarbij zo goed mogelijke kop/nek scheiding. Dus een wat donkere bleekrug mag mits de kop/nek scheiding goed is. Ik zelf vind dit een vooruitgang want de bleekruggen werden erg flets van wang en flank kleur. Nu word de bleekrug in mijn ogen weer wat sprekender gevraagd.

Ik hoop binnenkort hier over een andere lijn te schrijven om bleekruggen te kweken zoals B. Hanno dat deed.

terug naar de Index